Biała tabaka?

Mowa tu o tabakach pozostałych producentów

Moderator: RPK

Re: Biała tabaka?

Postprzez golf czarny 13 sty 2010, o 15:37

Niestety jest w tym trochę racji.
W paru "dopalaczach" jest domieszka tej cukrowej tabaki. Pewnie dlatego żeby troche złagodzić chemiczny spływ.

Ale mniejsza o to.

Niech snuffyweiss się zastanowi i uruchomi wyobraźnie.

Jesteś takim sobie Kowalskim i masz dziecko ,takiego kolejnego sobie małego Kowalskiego, który z racji wieku uczęszcza do takiego sobie pobliskiego gimnazjum. Na zebraniu rodziców ów Kowalski zostaje poinformowany , iż w szkole u jednego z uczniów znaleziono NARKOTYKI!!! Jako że duży Kowalski kocha małego Kowalskiego (chociaż nie zawsze udaje mu się to odpowiednio wyrazić) i chciałby dla niego jak najlepiej , narkotyki jawią musię jako samo zło (czym dla młodzieży w istocie są) zaczyna się małemu Kowalskiemu baczniej przyglądać. Mały Kowalski nie odbiega od przyjętej osiedlowej normy -słucha Peji, nosi kapturek i lekko się garbi. Może raz wciągnął krechę , ale od kolegi i nie ma tak wysokiego kieszonkowego aby wydawać na narkotyki. Woli powiedzmy dokonać modernizacji komputera. Jako,że z racji pewnej alienacji spowodowanej nb. zbyt niskim kieszonkowym twój mały Kowalski czuje się nieco niedowartościowany w grupie rówieśników postanawia zaimponować jakiejś zajebistej Marioli (która kocha tylko prawdziwych twardzieli i nosi białe kozaki) i urządza mały performence na dużej przerwie wciągając metra ozony weiss dla przykładu. Inny konkurent Mariolki całe zajście filmuje telefonem komórkowym otrzymanym od ojca - dzielnicowego na rejonie. Telefon rzecz jasna jest w trybie tajnym periodycznie kontrolowany.

Cała sytuacja zostaje zatem odpowiednio skonfrontowana z wymiarem sprawiedliwości.
Masz zatem człowieku nie lada przypał z kryminałem i sądem rodzinnym w tle.

A tylko dlatego ,że jakiemuś głupkowi (nawet w Bernardzie) wydawało się ,że tabaka podobna do prochu jest atrakcyjna.
golf czarny Nie wiadomo
Miłośnik Tabaki

Postprzez Mateusz Bobola 13 sty 2010, o 18:06

@Snuffyweiss czy jesteś jakoś związany(a) z firma TTI POLAND, która wprowadziła tabakę do Polski, czy może jedną z osób odpowiedzialnych za promocję tej tabaki? Bo nie rozumiem nagłe pojawienie się na forum i od razu taki post ;), a trochę tutaj już widziałem.

@golf czarny, Logika Twojej wypowiedzi jest bardzo wątpliwa. Uważasz, że to producent jest głupi, bo wprowadził towar, a nie użytkownik, który go niewłaściwie używa. Idąc dalej zabrońmy producentom samochodów ich produkować bo służą jako samochody-pułapki z bombami... bez sensu.

Wszystko jest dla ludzi, o ile potrafią się obsługiwać z tym co mają.
TVP polecam edukowanie a nie straszenie, ale wiadomym jest, że lepiej coś podać kontrowersyjnego, żeby się lepiej sprzedało, a nie zanudzać o tym, że cukier nic złego nie zrobi.

A mówienie, że kojarzy się z narkotykami to przepraszam skąd jest, nie przypadkiem TV pokazuje na niejednym filmie jak to się robi?? Może, niech zaczną od siebie i rozważniej puszczają filmy ;)

Tak w ogóle to gratuluje TTI świetnej darmowej reklamy :D.
Mateusz Bobola Nie wiadomo
Miłośnik Tabaki

Postprzez snuffyweiss 14 sty 2010, o 08:53

Jestem związany TTI Poland, ale z produkcją jako tako związany nie jestem.
Pojawiłem się ponieważ, jesteśmy zainteresowani Waszymi opiniami na ten temat, dlatego też pytam.
Od razu piszę, nie zamierzam nic reklamować, promować. Pojawiłem się tylko po to, żeby dowiedzieć co myślicie o tej sprawie.

@golf czarny właśnie o to chodzi - o nadinterpretację.
Na forach młodzieżowych, dzieciaki piszą, że wciągają nawet... proszek do pieczenia...co do sensu zażywania, nie będę się wypowiadać. Natomiast i w tym przypadku, ktoś mógłby nakręcić i komuś zaszkodzić.
Po za tym, nie dziwi Cię, że redaktorka zrównała sposób zażywania tabaki (z naturalnej tabakiery) do wciągania narkotyków?
Wiem, że kolor tabaki, jest kontrowersyjny, ale nie jest to jedyna biała tabaka na rynku. Wszystkie tabaki zażywa się wciągając przez nos.
snuffyweiss Nie wiadomo
Miłośnik Tabaki
Ulubiona tabaka: Snuffy Weiss

Postprzez THG303 14 sty 2010, o 13:25

Wątpię, aby jakiś poważny tabacznik spróbował białej tabaki więcej niż raz (lub w ogóle jej spróbował). Nie do końca rozumiem sens jej istnienia. To tylko takie moje skromne zdanie :P
Gęsto tych czasów, i dość ustawicznie, różnego stanu ludzie zażywać chwycili się tabaki, czyli proszku francuskiego do nosa; nawet też i damy tego wieku zażywają, który ten czyni i sprawuje skutek, że zbytnie wyciąga z głowy wilgotności.
THG303 Mężczyzna
Miłośnik Tabaki

Ulubiona tabaka: Irish High Toast No. 22

Postprzez golf czarny 14 sty 2010, o 13:44

Zdecydowanie wskazuję na producenta. Zapytam wprost dlaczego tabaka jest biała? A nie np.zielona, albo niebieska. I proszę nie odpowiadać bo taka jest barwa glukozy. Przecież można ją zabarwić i niebieski albo zielony sugerowałby aromat. Jest to powszechnie spotykane,że opakowania produktów miętowych (mentol i mieta) zawierają takie elementy kolorystyczne.
IMO firmy wypuszczające taki towar po cichu liczą na szerszy krąg odbiorców niż "miłośnicy mietowego cukru wciąganego przez nos".
Nie twierdzę ,że producent jest głupi w takim sensie ,że nie wie co robi. IMO doskonale wie, że w ten sposób sprzeda nieco więcej ale nie do końca potrafi wyobrazić sobie wszystkie społecznei kulturowe skutki formy produktu , która przecież w 100 % zależy od niego. Biała tabaka nie pochodzi z Marsa . I w formie przypomina kokainę albo amfetaminę , czyli całkiem ziemskie ludzkie tragedie. Można zatem białej tabaki , co uważam,że również zakłada producent , a więc jest to zgodne z jego intencją użycia , użyć jako atrapy narkotyku. I znowu dochodzimy do tego ,że przez samo użycie nie stała się nikomu krzywda w sensie fizycznym, ba tabaka biała jest o tyle zdrowsza ,że mogą używać nawet dzieci ( nie zawiera tytoniu, a składem przypomina miętuska tylko,że drobno zmielonego) i przecież producent w takim przypadku nie może ponosić odpowiedzialności.

A moim zdaniem powinien być chociażby społecznie napiętnowany. Dlaczego?
1) za brak wyobraźni,
2) za brak kultury,
3)za tworzenie przez iluzję pewnego nawyku, który może okazać się opłakany w skutkach, itd.

Ponadto wprowadzenie na rynek takiego produktu wizerunkowo szkodzi tabace jako takiej. Mnie trudno taki produkt w ogóle nazwać tabaką choć producenci uparcie to robią. Dlaczego? Bo jak sama nazwa wskazuje tabaka to wyrób tytoniowy. I nie ma innych tabak. Jeżeliby przyjąc nomenklaturę producetów należałoby do tabak zakwalifikować już wyżej wymieniane oraz gamę dopalaczy tzw. soli oraz nawet tabakę mimowolną -kurz, pyłki itp.
golf czarny Nie wiadomo
Miłośnik Tabaki

Postprzez Mateusz Bobola 14 sty 2010, o 14:39

@golf czarny
Zdajesz sobie sprawę, że to jest tylko jedna z wielu tabak tego producenta, może 1 z 40 i sądzisz, że tak bardzo mu zależało aby ten jeden produkt był podobny do narkotyków? Serio to piszesz?
Firma go produkujące istnieje już ponad 100 lat i uwierz mi, że nie ma w tradycji takiego myślenia, bo to co najwyżej niepoważne.
Co do kolorów, ten sam producent ma inne odświeżacze ( i tak je nazywa, a nie biała tabaką, jak to w Polsce się przyjęło) i maja kolor czerwony i żółty, nawet z witaminą C. więc można i tak robi, a patrząc na Twój tok myślenia to tamte tez by nie barwił, zresztą te kolorowe były później od białej.
Biały kolor kojarzy się ze śniegiem, górami, a mająca mocne właściwości odświeżające, można po zażyciu odnieść wrażenie, że się wdycha górskie ostre powietrze, ot i tyle filozofii koloru.

Myślę, że najlepiej edukować ludzi (co czynimy nieprzerwanie od kilku lat na tym forum i spokojnie mogę powiedzieć, że ze świetnym skutkiem), a nie straszyć narkotykami.
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że tabaka jest na Polskim rynku od roku pewnie, wiec nie rozumiem skąd nagle wrzawa o to, a na rynku niemieckim pewnie od 10 albo lepiej ;).

A wizerunek nie psuje producent, tylko bezmyślne dzieciaki chcące szpanować i je należy uświadomić co robią, a nie producenta.
Miłośnik Tabaki

Postprzez Konserwatysta 14 sty 2010, o 19:09

Rzuć na to kurtynę milczenia - jak powiedziała żona Ortopediksa do swojego męża, podczas debaty wyborczej w 21 odcinku "Asteriksa pt. "Podarunek Cezara". Ja robię podobnie. Po swoich doświadczeniach z dziennikarzami, nie spodziewam się po nich niczego dobrego (bez urazy). Na każdy "njus" w TV, biorę więc dużą poprawkę. Wiem też, że przeciętny telewidz czy też czytelnik gazet, ma krótką pamięć, i stawiam 5 sestercji, że połowa widzów już dawno zapomniała o całej aferze. Drugie pół zapomni po miesiącu. Zatem - z przeproszeniem - cała ta afera po mnie spływa. Natomiast na pewno nie spływa po producencie. Co można na to poradzić? Chyba nic - w naszych czasach z byle czego, można zrobić aferę, a już tym bardziej jeśli chodzi o zło wcielone w postaci: tytoniu. Myślę, że chyba trzeba przywyknąć, że podobne "coś" - niestety - zdarza się i będzie się zdarzać.

Co do samych "odświeżaczy" - nigdy nie kojarzyły mi się one specjalnie z narkotykami. Niech sobie będą, co one komu przeszkadzają? A że, niektórzy korzystają z nich w - hmmm - nieodpowiedni sposób, to już nie wina producentów. Sam ich nie zażywam, chociaż próbowałem. Nie jest to zły wyrób, całkiem przyjemna ciekawostka, lecz - co najważniejsze dla mnie - nie posiadają nikotyny.
"Nie ma nic straszliwszego od czynnej niewiedzy" - Johann Wolfgang Goethe.
"Im więcej nagród moderatorskich, tym lepiej" - Ja.
Konserwatysta Mężczyzna
Miłośnik Tabaki

Ulubiona tabaka: Gekachelter Virginie dunkel

Postprzez golf czarny 15 sty 2010, o 13:46

Nie jestem wrzawą. To jest moje zdanie.

Może warto sprawdzić czy w ten sposób reklamowano tabakę biała na tamtejszym rynku i jakie były reakcje.

Ja nie straszę narkotykami , bo biała tabaka nie jest narkotykiem ale niech mi nikt nie mówi , że to nie jest atrapą narkotyku . Nie wiem dlaczego tak wygląda. Kokaina zresztą też kojarzy się ze śniegiem. Mieszanka kokainy i heroiny ma slangowe określenie "snowball". Itp, itd. Oczywiście jeśliby badać skojarzenia wszystko i tak kojarzy się ... z "d' Marynii.
Nie jest to 1 na 40 tylko znacznie więcej . Nie piszę o ozonie ale też o innych. Moją opinię wyrażam co do wszystkich producentów którzy tak robią chociażby produkowali same tabaki białe i nawet nie nazywali ich tabakami. Nie podoba mi się taki rodzaj produktu bo uważam ,że udaje coś innego , żeby się lepiej sprzedawał.
Chwyt marketingowy poniżej pasa. Nawet nie oczekuję ,że ktoś się do tego przyzna szto ja aluzju haroszo panjał.

W Polsce ten produkt jest dostępny nie dłużej niż rok. Chyba się nie mylę?No może dwa lata.

Osoby , które będa go nabywały moga się liczyć z negatywnymi reakcjami , które potem będzie trudno zweryfikować. Oczywiście winę przed sądem trzeba udowodnić,ale co się "syfu" przy tym narobi tego się już nie doczyści.
I własnie zupełnie nie rozumiem po co w ten sposób poszerzać ofertę. Ma się po 100 , 150 ba 200 lat działalności , wspaniałe doświadczenia , dobry tytoń, wiernych konsumentów , poparcie społeczne bo co jak co wyroby tradycyjne wpływają korzystnie na wizerunek regionu i wypuścić coś takiego. To jest dysonans. Pierdnięcie w operze na premierze. Jedyne co przychodzi na myśł to to,że ma być to produkt kierowany do dzieci . Tylko po co ? Żeby udawały dorosłych? Postawią sobie szampana picollo, przebiorą w ciuchy z lumpeksu i sciągną się białą tabaką . I co ? Wjedzie żona Jaggera na białym koniu?

Konserwatysto podzielam pogląd twój dotyczący żurnalistów -mają poskracane połączenia neuronowe tak,że skutek często wyprzedza przyczynę . W tym wypadku jest podobnie . Reklama białej tabaki nie namawia do brania narkotyków ale do udawania ,że się je zażywa.

Zasłona milczenie dobra jak nie ma nic do powiedzenia.
golf czarny Nie wiadomo
Miłośnik Tabaki

Postprzez Konserwatysta 15 sty 2010, o 18:09

Drogi Kolego, wyczuwam u Ciebie, coś co można by od biedy nazwać ukąszeniem heglowskim. Tak niby niechcący, muskając całą sprawę, próbujesz zakazać "odświeżaczy". Dlaczego? Bo Twoim zdaniem - z przeproszeniem - jest to "to" coś w operze na premierze. Jakaś tam atrapa, wysoce szkodliwa estetycznie i demoralizująca kulturowo , zwłaszcza przez swoje - Twoim zdaniem - jednoznaczne konotacje. Tyle, że jest to broń obosieczna, ktoś inny wysunie postulat, by zakazać produkcji tabaki, nazwijmy to, normalnej z nikotyną, bo jest to zabawa w wielkopańskość, na dodatek podbudowana rasistowsko, bo przecież na plantacjach tytoniu pracowali Murzyni, poza tym jest w tym produkcie jakże szkodliwa: nikotyna! O skojarzeniach już lepiej nie mówić. Czy nie lepiej stworzyć więc, coś odpowiada naszej postmodernistycznej modernie (odświeżacze)? Jednym zdaniem - taka tradycyjna tabaka może też być tym "czymś" z opery, w naszym postmodernistycznym teatrze życia. Kiedyś, dawno temu, gdy nikt nie mógł się spodziewać na naszym rynku "Bernardów" ani "odświeżaczy", na tym forum toczyła się I Wielka Bitwa z Hydrauliką. I gdyby wtedy iść Twoim tokiem rozumowania, to tak właściwie powinniśmy - tu pobawię się trochę w Lema - wylać sami siebie z kąpielą albo wywrócić się na drugą stronę. Na całe szczęście, nie doszło do tego. Dzięki temu cieszymy się bogactwem wyboru - jest i "Snuffy" jest też i "Brasil Doppelt-Fermentiert". Co prawda, gdy ktoś się uprze, to obu wyrobów można użyć na zły sposób...

Zasłona milczenie dobra jak nie ma nic do powiedzenia.

Równie dobrze, mogę powiedzieć, że zasłona milczenia jest dobra, jak się ma coś do powiedzenia. Taki sam brak argumentacji. A niech tam, nawet mogę swoją kontrtezę zaargumentować, bo przecież "fakty mówią same za siebie" i "oliwa zawsze na wierzch wypływa". Ot, taka malutka erystyka - jak to zwykle z powiedzonkami bywa. I tym optymistycznym akcentem kończę.
Konserwatysta Mężczyzna
Miłośnik Tabaki

Postprzez golf czarny 16 sty 2010, o 00:22

Nie ma mowy o zakazywaniu.
Zakazuje się zakazywać.
Władza to nie tatuś tylko cieć.

Niech sobie będzie więc odświeżacz.

Ale jako część opinii publicznej mam prawo ten wyrób skrytykować za jego formę a także sposób jego reklamy. Tym bardziej, że ktoś raczył poruszyć temat i zapytać nas o zdanie. I mam wrażenie że zbyt traumatycznie reagujesz Konserwtysto na moją dezaprobatę. Nie posiadam takich tytanicznych mocy by moje zdanie było wiążącą opinią.

Inni mają swoje zdanie, które szanuje. Jesli będą mieli ochotę odświeżacze kupować niech sobie kupują . Jeśli pozwolą na to swoim dzieciom niech pozwalają. Ich pieniądze, ich dzieci, ich ryzyko albo jego brak. Dodam że ich styl i wdzięk.

Dziennikarze też niczego nie mogą zakazać.

Jednakże uważam, iż ważna jest swiadomość ,że przy tym całym bogactwie, o którym mówisz (bynajmniej ja tego tak nie widzę ) jest prowadzona z nami wszystkimi taka subtelna lub bardziej chamska gra w marketing. I wolałbym aby ta gra była właśnie subtelniejsza i bardziej fair niż odświeżacz w kolorze białym.
Ponadto uważam, iż osobiście nie mam żadnego długu wdzięczności dla jakiegokolwiek producenta lub dystrybutora z jakiekolwiek tytułu ( nawet z tytułu powiększania oferty). Tym bardziej mogę swobodnie i bez skrępowania wyrażać swoje opinie o firmach, a nie są to przecież osoby fizyczne, które mógłbym obrazić.

Mniemam, że jeżeli ktoś chce tabakę sprzedawać w Polsce to nie robi tego z powodu miłości do tego niewdzięcznego narodu, a raczej dla pieniędzy, które przyjdą w bliższej lub dalszej perspektywie. Dlatego niech robi to z godnością.

Erystyka to sztuka dyskusji a nie gra w powiedzonka . Mam nadzieję, że nawet w tematach niewygodnych można się odnaleźć jako dyskutant a nie milczek.
Ostatnio edytowano 16 sty 2010, o 00:24 przez golf czarny, łącznie edytowano 1 raz
golf czarny Nie wiadomo
Miłośnik Tabaki

Postprzez Konserwatysta 17 sty 2010, o 12:09

W porządku, jako konsument możesz z czystym sumieniem wybrzydzać, czy pisać peany. Nie rozumiem tylko zarzutu względem "chamskiego" marketingu. Kapitalizm w samym założeniu jest już chamski, tylko, że trudno mieć do niego pretensje - nikt przecież nie ma pretensji do lisa, że dzięki chamskiemu sprytowi upoluje sobie obiad.
Nie ma sensu zarzucać - co prawda bezosobowo, ale zawsze - że ktoś tu jest związany z producentem jakimś długiem wdzięczności. Bądźmy poważni.
Erystyka to sztuka dyskusji a nie gra w powiedzonka

Dodajmy, że chodzi o wygranie dysputy. Dlatego więc rzucanie powiedzonkami, jest również jednym z "cięć" erystycznych. Tak samo zresztą, jak Twoja próba zawężenia definicji...
Konserwatysta Mężczyzna
Miłośnik Tabaki

Postprzez Filek 17 sty 2010, o 23:07

Warto w ogóle zacząć od tego, że "białe tabaki" czy inne kolorowanki to nie jest jakaś moda, która pojawiła się w ostatnich latach. Jak dobrze pamiętam taką pierwszą konkretną wzmiankę o tabace koloru białego znalazłem w gazecie z końca XIX w., więc patrząc na tę sprawę historycznie to w ogóle nie ma co dyskutować, bo wielkiego wrażenie to też w tamtych czasach nie robiło.

Sprawa dopiero nabiera nowego blasku w czasach społeczeństwa informacyjnego, gdzie każdy jest niedoinformowany i ma przeróżne konotacje (taka ironia). Tak też i nasz biały proszek kojarzy się tylko i wyłącznie ze złem i narkotykami. Chociaż tak głębiej się zastanawiając to wszystko teraz się ludziom kojarzy z seksem, narkotykami, alkoholizmem, dewiacją, homoseksualizmem, przemocą, gwałtami - zaczynając od mydła, a kończąc na palcu.

Zatem nie dziwi mnie w ogóle fakt, że zespół marketingowców wybrał taką, a nie inną drogę promocji dla reklamowanie Snuffy Weissa, która nie specjalnie dobrze się wszystkim kojarzy. Osobiście nie pochwalam taktyki promowania wyrobu tabakopodobnego wśród młodzieży, ale jeżeli przynosi to jakiś skutek (a wierzę, że tak) to tylko gratulować sukcesu. Z punktu widzenia marketigowego pełen sukces. Wykorzystując głupotę społeczeństwa, manie dzieciaków na białe proszki i fakt, że "biała tabaka" nie jest ani narkotykiem, ani nie jest z tytoniu zrobiona, więc można ją śmiało promować - to "pełen legal". A coś tak szokującego, coś tak białego po prostu nie mogło umknąć TV i jest darmowa reklama na całą Polskę. Gratulacje. (ale i tak nie pochwalam)

I odpowiadając na pytanie jak Snuffy Weiss był w Niemczech reklamowany, to po raz kolejny napiszę to samo. "Odświeżacze do nosa" były promowane wśród sportowców, szczególnie biegaczy.
"Jestem tu aby wyssać twoją radość z życia." - Garfield

http://www.top25snuff.com
Filek Mężczyzna
Moderator

Postprzez Varg 17 sty 2010, o 23:18

Warto w ogóle zacząć od tego, że "białe tabaki" czy inne kolorowanki to nie jest jakaś moda, która pojawiła się w ostatnich latach. Jak dobrze pamiętam taką pierwszą konkretną wzmiankę o tabace koloru białego znalazłem w gazecie z końca XIX w., więc patrząc na tę sprawę historycznie to w ogóle nie ma co dyskutować, bo wielkiego wrażenie to też w tamtych czasach nie robiło.
Dokładnie.Kaszubi od wieków robią białą tabakę z płatków jakiegoś kwiatka ,którego nazwy nie pamiętam.Faktem jest że nikt nie uznałby tej reklamy za skandaliczną gdyby nie media. Ludzie są niestety głupi.Łatwo nimi manipulować,łykają to co podadzą media. O ile się zdążyłem zorientować to tylko im się to kojarzy z narkotykiem.Same dzieci traktują to jako zabawę niczym nie związaną z narkotykami(tak jest w mojej okolicy,nie wiem jak jest w innych miejscach).
Varg Nie wiadomo
Miłośnik Tabaki
Ulubiona tabaka: gawith apricot paul gotard fruit mix ozona orange

Postprzez Filek 18 sty 2010, o 00:39

Swoją drogą czemu jeszcze media nie zajęły się sprawą Piccolo, bezalkoholowego szampana. Przecież to też jest reklamowane jako napój dla dzieci, na dodatek "podróba" alkoholu, a idąc zatem tropem specjalistów - może zaprowadzić młodych ludzi na złą drogę alkoholizmu, "z której być może niektórych trudno będzie wyciągnąć".
"Jestem tu aby wyssać twoją radość z życia." - Garfield

http://www.top25snuff.com
Filek Mężczyzna
Moderator

Postprzez Kocur 18 sty 2010, o 08:45

A bo widzisz, alkohol jest legalny, im więcej dzieci zacznie pić, tym więcej kasy dla państwa.
Keep walking Johnnie Walker
Kocur Mężczyzna
Miłośnik Tabaki

Ulubiona tabaka: Rumneys Export Snuff

Postprzez golf czarny 18 sty 2010, o 11:17

Konserwatysto jako człowiek poważny i roztropny wiesz,że nie pisałem o nikim innym jak o sobie. Jeśli zauważyłeś jakiekolwiek konotacje do swojej osoby to z całego serca Ciebie przepraszam.
W debatę ustrojową nie dam się wpuścić bo do nikąd nie prowadzi a kojarzenie marketingu z kapitalizmem to paralela mająca wyłacznie wydźwięk kalki pojęciowej. Zauważ, że pojęcie kapitalizmu może przestać istnieć bez szkody dla rozumienia świata. Zresztą podobnie jak inne pojęcie np: socjalizmu.
Filku łaczę się z Tobą w absmaku dotyczącym szampanów, fraków dla niemowląt, tablic rejestracyjnych na wózki oraz całej rzeszy gadżetów i pseudopotrzeb aby z dziecka uczynić wierną atrapę dorosłego. Nie zamieniajmy komuś dzieciństwa we własną infantylność.

Kocurze narkotyki ( to prawda nie wszystkie) są w Polsce legalne, podobnie jak alkohol. Nie jest od nich odprowadzany podatek akcyzowy, a jedynie podatek VAT podobnie jak od tabaki(białej). W tym wypadku istnieje pewna różnica we wpływie do kasy państwa, ale wynikająca głównie z przyzwyczajeń i preferencji. Uważasz,że należy to zmienić?
golf czarny Nie wiadomo
Miłośnik Tabaki

Postprzez Mateusz Bobola 8 lut 2010, o 20:18

Sprawa trochę opadła, czego się zresztą spodziewaliśmy.
Tymczasem oficjalne stanowisko TTI POLAND:

Oświadczenie Tobacco Trading International Poland w sprawie materiału „Granice reklamy”,
który ukazał się w „Panoramie” dnia 10 stycznia 2010 roku o godzinie 22:45.

Reportaż autorstwa pani Anny Morawskiej, który został wyemitowany w TVP2 w programie „Panorama” dnia 10 stycznia 2010 roku, nieobiektywnie i w negatywnym świetle przedstawia produkt dystrybuowany przez TTI Poland Sp. z o.o. – Ozona Snuffy Weiss, co rzutuje na jego wizerunek.

W materiale białą tabakę utożsamia się z narkotykami i tak sugeruje się rozmówcom. Wykorzystując wypowiedzi przechodniów na tle plakatu promującego produkt z jednej strony redaktor podkreśla, że biała tabaka nie jest szkodliwa, z drugiej pozwala komentować produkt w taki sposób, jakby reportaż dotyczył narkotyku. Sugerowanie, że zażywanie białej tabaki, produktu nie zawierającego w sobie jakichkolwiek szkodliwych składników jest tożsame z zażywaniem amfetaminy i podawanie statystyk dotyczących uzależnień, buduje tak naprawdę nie istniejący związek produktu z narkotykami.

Jednocześnie oświadczamy, że naszym zamiarem nigdy nie było i nie jest budowanie tego typu skojarzeń i nakłanianie do negatywnych zachowań.

Opatrzne przedstawienie kampanii oraz stronniczość może negatywnie wpłynąć na markę Ozona Snuffy Weiss. Reportaż, przedstawiając produkt zupełnie nierzeczywiście i w złej konotacji, tym samym nadszarpuje wypracowany do tej pory prawdziwy i pozytywny wizerunek białej tabaki - produktu z żartobliwym przesłaniem „Snuffy for fun, Snuffy for health”. Dlatego też prosimy o sprostowanie materiału i podkreślenie braku związku białej tabaki Ozona Snuffy Weiss z narkotykami.

http://www.ttipoland.pl/aktualnosci/act ... klamy.html
Miłośnik Tabaki

Postprzez kibolek 8 lut 2010, o 23:09

Parę osób pisało, że tabaka Snuffy WeiB nie jest dostępna w Polsce, otóż można ją cały czas nabyć w sklepie ,,Dymek" w Stalowej Woli, w cenie o ile dobrze pamiętam... 5,50 zł. 8)
POzdRRawiam. 8)
kibolek Nie wiadomo
Miłośnik Tabaki

Postprzez Jooseph 9 lut 2010, o 10:13

Jooseph Mężczyzna
Miłośnik Tabaki

Ulubiona tabaka: Poschl-Schmalzler Doppelaroma

Postprzez Konserwatysta 9 lut 2010, o 12:04

Dlatego też prosimy o sprostowanie materiału i podkreślenie braku związku białej tabaki Ozona Snuffy Weiss z narkotykami.

Znowu odwołam się do swoich doświadczeń. Prośby, żądania, czy co tam jeszcze, w sprawie sprostowań zazwyczaj nie przynoszą skutku. Prawo prasowe jest tak elastyczne w tej kwestii, że wydawca może znaleźć milion powodów aby odmówić opublikowania sprostowania. Chyba, że ma się bardzo dobrych prawników, a sprawa jest naprawdę ważna... Tak więc na jakiekolwiek sprostowanie w "Panoramie" specjalnie bym nie liczył.
Konserwatysta Mężczyzna
Miłośnik Tabaki

Poprzednia strona

Powrót do Inne