Szczepionka przeciwko świńskiej grypie.

Retor czy Gladiator? Może po części każdy z nich? Sprawdź się na arenie polemiki, udowodnij, że znasz prawdę, potrafisz skutecznie wyrazić swoje zdanie i bronić go.

Moderator: RPK

Regulamin działu
  • Celem zabawy jest rozwijanie umiejętności wypowiadania się poprzez:
    • potwierdzanie bądź obalanie (komentowanie) tezy, hipotezy, argumentów i założeń zawartych tak w wątku podstawowym jak i całym aktywnym temacie
    • bronienie tezy, hipotezy, argumentów czy komentarzy zarówno swoich jak i napisanych przez innych uczestników
    • rozwijanie problematyki aktywnego tematu oraz tłumaczenie procesów i mechanizmów charakteryzujących podjęte w dyskusji zagadnienie.

• Komentowanie oraz tłumaczenie musi odbywać się na drodze rzeczowej, racjonalnej i logicznej argumentacji podartej dowodami w postaci zweryfikowanych informacji, w oparciu o wiedzę własną, opinię z uzasadnieniem czy też konkretne źródła wiedzy.
  • Zadanie postawione uczestnikom w temacie podstawowym może prezentować obcą opinię, dowolną hipotezę, tezę, problem, rozważanie i tym podobne. Warunkiem zatwierdzenia tematu podstawowego jest jego potencjalna zdolność do rozpatrywania z kilku punktów widzenia, pod różnymi względami czy też złożoność zagadnienia. Z oczywistych względów zagadnienia banalne, płytkie bądź proste nie będą podejmowane.
  • Każdy uczestnik ma prawo prezentować dowolny pogląd, o ile nie stoi on w sprzeczności z ogólnie przyjętymi normami moralnymi i nie godzi w osoby trzecie.
  • Wszyscy uczestnicy są równi, co oznacza, że w kwestii prezentowanych poglądów nie istnieją podziały na moderatorów i administratorów. Należy jednak pamiętać, że ci w dalszym ciągu sprawują piecze nad forum.
  • Wszystkich uczestników obowiązuje bezwzględny usankcjonowany zakaz:
    • wyrażania się w sposób wulgarny,
    • ignorowania reguł i zasad ortograficznych oraz interpunkcyjnych (dotyczy również stosowania polskich znaków)
    • odbiegania od tematu toczącej się dyskusji jasno określonej przez temat podstawowy, o ile temat podstawowy nie umożliwia szerszego ujęcia tematu bądź odbiegnięcie jest konieczne w celu wyjaśnienia kwestii ściśle związanej z tematem dyskusji.,
    • w sposób wyraźny atakowania innych uczestników zabawy,
    • obrażania innych uczestników poprzez niewłaściwy dobór słownictwa lub niewyważoną ironie tudzież sarkazm,
    • nieuargumentowania poglądów w stopniu pozwalającym na odniesienie się do owych poglądów przez innych uczestników,
    • pisania wiadomości, które nic nie wnoszą do tematu,
    • upartej obrony swojego stanowiska mimo wyraźnego jednoznacznego odrzucenia go przez któregoś z uczestników. W sytuacjach wyjątkowych rolę arbitrażową pełnią osoby odpowiedzialne za forum.

• Złamanie tak niniejszego regulaminu jak i regulaminu forum wiąże się z konsekwencjami w postaci zwiększenia współczynnika ostrzeżeń, czasowego lub trwałego zakazu uczestnictwa w zabawie bądź w inny sposób zgodnie z wolą administratorów i zespołu moderującego. Złamania regulaminu zabawy będą traktowane surowiej niż w przypadku pozostałych działów forum.
  • Administratorzy oraz zespół moderujący mają prawo do wniesienia poprawek do regulaminu zabawy, a każda zmiana winna być podana do wiadomości publicznej. Zmiany regulaminu wchodzą w życie od momentu ich publikacji.
  • Uczestnictwo w zabawie jest równoznaczne z akceptacją niniejszego regulaminu.

Szczepionka przeciwko świńskiej grypie.

Postprzez jasioolek 29 lis 2009, o 15:56

Jak uważacie, czy politycy powinni dopuścić do sprzedaży ową szczepionkę?
Według mnie, każdy powinien sam decydować o tym, czy się szczepić, czy też nie. Szczepionki powinny być dopuszczone do sprzedaży w każdej aptece i możliwe do kupienia przez każdego obywatela. Powinniśmy sami decydować o tym, czym i kiedy będziemy się szczepić. Dlaczego polityk ma mieć prawo do decyzji o moim życiu? Jestem świadomy, że mogą wystąpić skutki uboczne szczepionki, ale to tylko i wyłącznie mój interes. Ja dbam o swoje zdrowie, czy życie. Swoją drogą uważam, że ten wirus jest troszkę naciągany.

Jakie jest wasze zdanie? Wypowiadajcie się.
"Te same mury od rana , te same stoły odrapane"
jasioolek Mężczyzna
Miłośnik Tabaki

Ulubiona tabaka: Ozona Cherry

Re: Szczepionka przeciwko świńskiej grypie.

Postprzez Varg 26 gru 2009, o 13:59

Uważam że z tą grypą to jest jedna wielka propaganda. przedtem ptasia teraz świńska. Czy to nie dziwne? W tak krótkim czasie dorobiliśmy się 2 wirusów o których przedtem nikt nie słyszał. Ja szczepić się nie będę. Mam złe przeczucia związane z tą szczepionką.
"Socjalizm - to władza radziecka plus elektryfikacja całego kraju"
Varg Nie wiadomo
Miłośnik Tabaki
Ulubiona tabaka: gawith apricot paul gotard fruit mix ozona orange

Postprzez Jelcyn 27 gru 2009, o 12:08

To wszystko jest grubymi nićmi szyte. Przede wszystkim należy zauważyć, że świńska grypa jest dużo łagodniejsza i mniej groźna od zwykłej grypy, a i zachorowalność na nią w porównaniu do zachorowalności na grypę sezonową jest dużo mniejsze. Na zwykłą grypę umiera o wiele więcej osób miesięcznie niż na tą świńską, ale jest to raczej skrzętnie pomijany fakt. Poza tym większość z tych osób, które ostatnio umarły, nie umarła od samej świńskiej grypy, ale od powikłań po niej (czyli de facto od niedokładnego jej leczenia). To raz. Dwa, same szczepionki są kontrowersyjną sprawą, ponieważ zawierają utrwalacze, wzmacniacze i inne tego typu domieszki, które nie są obojętne dla naszego organizmu (głośno było o dodatkach zawierających związki rtęci). Trzecia sprawa to pewien niemiły fakt, iż owa "epidemia" wybuchła nagle podczas kryzysu, co pozwoliło wyciągnąć chylące się ku bankructwu firmy farmaceutyczne, samo zachowanie WHO też budzi pewien niesmak, ponieważ według mnie za szybko pozwoliła na obrót szczepionką, którą przetestowała po łebkach (głośny był brak wiedzy o tym jak szczepionka wpłynie na kobiety w ciąży). Poza tym jest jeszcze jedna rzecz. "Epidemia" wybuchła w roku 2009, natomiast projekt szczepionki i patent na nią był gotowy w końcówce roku 2008, co jest wielce kontrowersyjne. Daleki jestem od spiskowych teorii dziejów, ale uważam, iż należy się zastanowić nad prawdziwymi przyczynami pojawienia się tego wirusa na świecie. A co się tyczy naszego rządu, to jestem dumny, że zareagowali tak, jak zareagowali, z chłodną głową, bez wpadania w panikę jak inne rządy. Duży plus ode mnie. Najzabawniejsze będzie jak do marca-kwietnia 2010 nie zakupimy szczepionek, i wyjdziemy bez jakichś dużych strat (z tego co pamiętam to w skali kraju umarło na razie jakieś 70 osób, a chyba 4 krotnie więcej na grypę zwykłą). Wtedy wszystkie europejskie kraje wyjdą na totalnych idiotów, którzy za ostro reagują na każdą trudniejszą sytuację, marnotrawiąc przy tym państwowe pieniądze. Mam nadzieję, że moje marzenie się ziści.
Dla chcących wiedzieć więcej: http://www.top25snuff.com/forum/
"Ten kto wolny nad swym losem nie płacze,
Ptak mrozem z gałęzi strącony bez żalu umiera i smutku."
Jelcyn Mężczyzna
Moderator

Ulubiona tabaka: Konigprise Zwiefracher Gawith Apricot

Postprzez THG303 27 gru 2009, o 18:41

W Polsce generalnie wiele rzeczy przemilczano. Pierwsza i najważniejsza sprawa : odwlekanie zakupu szczepionek przez Polski rząd było podyktowane nie dobrem obywateli (naprawdę wierzycie, że komukolwiek poza rodziną zależy na na naszym zdrowiu?) lecz brakiem pieniędzy na nie. NFZ'tu nie było po prostu stać na szczepionki. Próbowali się zasłaniać, że w całej europie szczepionki pokupowali ale nikt się nie szczepi, to my nie kupimy bo nikt się nie zaszczepi. Cóż, szkoda, że nikogo nie było w tamtym czasie na zachodzie. Byłem wtedy w Irlandii i widziałem jak to wygląda. Większość ludzi jest już zaszczepiona.

To tyle jeśli chodzi zakłamane media w kraju.

"Epidemia" wybuchła w roku 2009, natomiast projekt szczepionki i patent na nią był gotowy w końcówce roku 2008, co jest wielce kontrowersyjne.

Wirus A/H1N1 został po raz pierwszy w 1930 roku wykryty, był zatem znany i formuła szczepionki przeciw niemu również mogła być znana.

Jasne, że producenci szczepionek zwęszyli w tym zysk ale uważam, że nie można im zarzucać celowego skażenia ludności wirusem by na tym zarabiać. Moim zdaniem komuś bardziej zależy na sianiu paniki, opowiadaniu bajek niż na zarażaniu ludzi.
Świńska grypa na razie zebrała malutkie żniwo. Więcej irracjonalnej paniki niż realnego zagrożenia... chwilowo.

Epidemia grypy z 1918 rozpoczęła się wiosną jako choroba łagodna,
nazywana „3-dniową gorączką". Większość ofiar zdrowiała po kilku dniach;
było tylko kilka przypadków śmiertelnych. Jesienią tego samego roku
rozwinęła się ona w postać znacznie ostrzejszą. Był to ten sam szczep grypy,
jednak dużo bardziej zjadliwy. Niektóre ofiary umierały w przeciągu
kilku godzin. Zdrowi młodzi ludzie byli równie narażeni na skutki choroby jak
dzieci czy osoby starsze, a choroba obejmowała swym zasięgiem zarówno
odległe wioski, jak i obszary miejskie. Zaatakowała 1/5 światowej populacji, i
w ostatecznym rozrachunku zabiła 50 milionów ludzi. (Wirus obecnej grypy
jest z tego samego szczepu czyli H1N1 rodzaju A = A/H1N1).

Więc byle do marca! :P
Gęsto tych czasów, i dość ustawicznie, różnego stanu ludzie zażywać chwycili się tabaki, czyli proszku francuskiego do nosa; nawet też i damy tego wieku zażywają, który ten czyni i sprawuje skutek, że zbytnie wyciąga z głowy wilgotności.
THG303 Mężczyzna
Miłośnik Tabaki

Ulubiona tabaka: Irish High Toast No. 22

Postprzez IdiotaJakichMało 25 mar 2010, o 16:10

Cała ta grypa była sztucznie nakręcona, a dziś widać to jak na dłoni. Czy ktoś jeszcze o niej wspomina? Także nazwanie przez WHO owego zjawiska epidemią [a nawet pandemią] budzi u mnie śmiech politowania. Może warto sobie czasem przypomnieć fakty historyczne. Pandemią można nazwać dżumę która zabijała w dziesiątkach milionów ale nie kilkunastu tysiącach.
Podstawą szczęścia jest wolność, a podstawą wolności odwaga Tukidydes
IdiotaJakichMało Mężczyzna
Miłośnik Tabaki

Ulubiona tabaka: Gawith Apricot Snuff

Powrót do Koloseum